De fijnproever
Kamer
Niet de 1e, of de 2e, maar gewoon “Kamer”: Hét huiskamerrestaurant van het Zeeheldenkwartier, gevestigd sinds 29 april 2023. Ergens in het voorjaar, terwijl de werkzaamheden aan dit deel van de Z-structuur gestaag vorderen (maar voor veel mensen waaronder ondernemers veel te traag…) wordt mijn aandacht, bij het uitlaten van de hond, getrokken door de menukaart van dit nieuwe etablissement.
TEKST PETER BAKENS
Ze hebben asperges op de kaart, traditioneel, met ham, ei en een lekkere scheut gesmolten roomboter. Heerlijk denk ik, gauw uitproberen. Helaas is de agenda van ook deze pensionado goed gevuld, waardoor het duurt tot dinsdag 27 juni voordat Kamer aan een proefondervindelijk onderzoek kan worden onderworpen. Een mooie aanleiding vormt het bezoek met vrouw en hond aan de gemeentelijke informatiebijeenkomst voor bewoners van de Hugo de Grootstraat, waar in 2024 groot onderhoud met onder andere bomenkap (!) gepland staat.
Na deze tumultueuze bijeenkomst passeren we op weg naar huis Kamer, en besluiten hier een hapje te eten. We moeten wel even wachten, want het hele tuinterras zit vol met een gezelschap expats, die er gezien de uitgelaten stemming goed verwend worden. Wij openen met een paar bruschetta’s met tomaat. Tomaat, beste lezers, het lijkt een oersimpel en oer-Hollandse groente. Maar wat chefkok en eigenaar Wouter Von Asmuth er achter zijn fornuis en zijn Josper grill mee omtovert tart alle verbeelding. De tomaat wordt zowel gebakken, gerookt als vers bereid.
Het geheel roept ook vage herinneringen bij me op aan de wijze waarop mijn ouders ‘gebakken tomaat’ bereiden: op hoog vuur uitgebakken ui, die langzaam gekarameliseerd, dan de tomaat erop (heerlijke dampen), inkoken en met een plak eigengebakken brood smullen maar!
Margriet geniet van de bloemkoolburger, ik kies vol overtuiging voor de paella met inktvis – een lastig te bereiden zeebewoner maar door Wouter op uitstekende wijze voorbereid: het resultaat is een sappig en stevig accent in de kruidige paellaschotel. Hond lief knaagt tevreden op de door ons zelf meegebrachte kluif en wordt voorzien van een frisse bak water.
Eind september spreken we nog eens af. Wouter vertelt over de nieuwe kaart: elk seizoen zijn er nieuwe gerechten. Mijn aandacht wordt getrokken door de hertenbiefstuk, Margriet kan ik verleiden met de Sint Jacobsschelpen. Wouter, geboren en getogen Zeeheld (Tasmanstraat) heeft veel gereisd. Die ervaring neemt hij mee in zijn ‘signature’.
Zoutmanstraat 8A
caferestaurantkamer.nl
Geopend:
Dinsdag t/m donderdag 16.00 – 23.00 uur
Vrijdag en zaterdag 12.00 – 23.00 uur