Hier aten we - Een vleugje Himalaya en Ganges in de Piet Heinstraat
Mad’Ras
We hebben een nieuw restaurant in de wijk. In het pand waar vroeger Saqsa zat, is nu het Indiaase restaurant Mad’Ras gevestigd. En ik hoor jullie denken: “Wat doet die apostrof daar? Madras, zonder apostrof is toch een plaats in India?” Inderdaad, en Vinoth Govind, de eigenaar, komt ook uit die plaats. Maar er zit een dubbele bodem in de naam van het restaurant. Je kunt het ook lezen als: ‘Mad about Ras’. Ras is een Hindi woord en betekent ‘de essentie van voedsel’ vertelt Vinoth me. Dus in het Nederlands heet het restaurant: ‘Gek op de essentie van voedsel’.
Vinoth begon zijn werkende leven als HR-manager bij de grootste bank van India. Eerst in Madras en later in Singapore. Maar toen hij in 2012 veel medewerkers moest ontslaan als gevolg van de economische crisis, was de lol van dat werk er wel af en begon hij een Indiaas restaurant in Singapore. Dat was een succes en leidde ertoe dat hij nog twee restaurants in Singapore opende. Alle drie de restaurants zijn nog open. De vrouw van Vinoth werkt bij Unilever en kreeg de kans om in Thailand en de Filipijnen te werken. Vinoth maakte daarvan gebruik om ook daar restaurants te openen. Eind vorig jaar werd zijn vrouw overgeplaatst naar het Unileverkantoor in Rotterdam. Dat bracht Vinoth en zijn gezin naar Nederland/Den Haag waar hij ging doen waar hij goed in was: een restaurant runnen. Samen met de eveneens uit India afkomstige chef, Tara Singh Danu, en twee andere medewerkers brengt hij authentieke gerechten voornamelijk uit noord India, maar ook uit andere delen van het land. Zijn gerechten zijn niet aangepast aan de Hollandse smaak. Behalve wat scherpte betreft, want hij wil niet dat zijn gasten door te scherp eten niets meer proeven. Er is een ruime variatie van gerechten. Ook vegetariërs kunnen goed in Mad’Ras terecht.
Het spreekt vanzelf dat er in de keuken een tandoorioven staat. Dat is een grote stenen oven met een opening aan de bovenkant en het vuur op de bodem. Het vlees wordt er op spiesen in bereid en het brood wordt tegen de binnenkant van de oven ‘geplakt’ en op die manier gebakken. Mad’Ras heeft een kleine kaart die maandelijks wisselt. Alle gerechten worden dagelijks vers bereid. Daarom houdt hij zijn restaurant klein, maximaal 30 personen, anders zou dat niet meer kunnen. Zijn ingrediënten betrekt hij zoveel mogelijk bij lokale ondernemers om op die manier in de buurt te wortelen.
Mad’Ras serveert bijzondere wijnen, namelijk Roemeense en Libanese. Mijn vrouw en ik hebben ze geproefd en ze doen niet onder voor Franse, Spaanse, Italiaanse wijnen of wijnen uit de Nieuwe Wereld. Samen met de exotische en uiterst smaakvolle gerechten zijn ze prima. In Mad’Ras zijn ook speciale Indiase cocktails (met of zonder alcohol) verkrijgbaar. Hierin zijn verschillende kruiden en specerijen verwerkt. Toen ik Vinoth vroeg wat voor hem het belangrijkste was voor zijn restaurant antwoordde hij “Speciaal en authentiek zijn”. Daar is hij wat mij betreft in geslaagd.
Mad’Ras
Piet Heinstraat 97
070 223 3487
madrasnl.com
Geopend:
Dinsdag t/m zondag
van 17.00 tot 22.00 uur.