Wel en wee van een vrijwilliger
TEKST: ANNE-MARIE TEN BROEKE
De COA-opvang-nareizigers in het Fletcherhotel aan de Laan van Meerdervooort 108 is afgelopen juni gestart en er was nauwelijks een programma van waaruit gewerkt kon worden. Wat van de vrijwilligers door de werknemers van het COA verwacht werd, wat wij ons er zelf bij voorstelden, wat de bewoners aangaven, wat de dagdagelijkse praktijk aangaf en wat de buitenwereld van ons verwachtte, was niet meteen voor alle betrokkenen helder. Inmiddels is dat duidelijker. De tijdsplanning is ook veranderd. Aanvankelijk zou deze opvanglocatie tot eind ‘23 openblijven, maar nu is besloten dat het hotel tot eind ’24 als opvang zal dienen.
We hebben met een tiental – en soms meer – vrijwilligers uit de wijk en omliggende wijken een zich wekelijks herhalend Taalcafé georganiseerd. Het vindt plaats op elke dinsdag en vrijdag van 15 tot 17 uur met vaste professionele begeleiding. De taallessen worden binnen in het hotel gegeven, maar we gaan ook naar buiten om de taalles te koppelen aan de openbare ruimte, om kennis te maken met en voorlichting te geven over de mogelijkheden in Nederland c.q. Den Haag.
We hebben creatieve activiteiten ontwikkeld op het gebied van knutselen en handwerken. Binnen, buiten, in groepen, individueel, jongens, meisjes, groot en klein. Als het weer redelijk is gaan we naar diverse speeltuinen. Dat is allemaal op wisselende tijden. Kinderen en ouders hebben heel regelmatig afspraken buiten de deur om al de zaken te regelen voor hun aanstaande verhuizing, meestal buiten Den Haag.
Ook zijn er afspraken met scholen en eventueel artsen. Het kan voorkomen dat we een keer meegaan omdat alles te onbekend is. We gaan in principe nooit de deur uit met kinderen zonder dat hun ouders erbij zijn. Ouders dragen de verantwoordelijkheid.
Het vergt veel voorbereiding om dit allemaal goed te laten lopen en de plannen worden steeds bijgesteld. De bewoners wisselen, dus wat er nodig is wisselt ook. Via HOPLR proberen we vrijwilligers te werven en spullen in te zamelen: kleding, schoenen, speelgoed, buggy’s, sjoelbak, skeelers-skates… Alles moet heel zijn, repareren is veel te duur.
Het komende jaar gaan we met de sportverenigingen kijken of er een soort demo’s met meedoen mogelijk zijn, een soort proeflessen. Door de snelle wisselingen van verblijf kunnen ouders en kinderen nergens lid van worden terwijl ze wel de energie en interesse hebben om van alles te doen.
Het voorjaar komt eraan, we zoeken vrijwilligers die bijvoorbeeld een specifieke vaardigheid hebben en/of zich voor een periode of dagdeel kunnen verbinden aan een plan. We hebben daar ideeën over, maar uw inbreng is zeer welkom.
We zoeken wijkgenoten met geduld en humor, en die creatief zijn met niet talige communicatie, zoals met gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Mensen die iets bij willen dragen aan de ontdekkingstocht van de nareizigers.