Brandveiligheid bij verduurzaming vaak blinde vlek
TEKST REINOUT BARTH
Deskundigen waarschuwen in een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport dat er te weinig oog is voor brandveiligheid bij het verduurzamen van woningen. Volgens de onderzoekers lopen de bouwvoorschriften achter en moeten bewoners daarom ook zelf goed op brandveiligheid letten.
Uit het rapport van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) blijkt dat isolatiemateriaal soms brandbaarder blijkt dan gedacht. Daarbij wordt er te weinig nagedacht over compartimentering, wat betekent dat als er eenmaal brand is uitgebroken, de brand makkelijk door kan slaan naar de rest van de woning, naar het dak of zelfs de naastgelegen woningen. Opvallend daarbij is dat de onderzoekers constateren dat brand zelfs kan doorslaan als het isolatiemateriaal “aan de buitenzijde volledig is afgeschermd met onbrandbaar of zeer beperkt brandbaar materiaal.”
Een groot gevaar van brandend isolatiemateriaal is de rookontwikkeling. In voorbeelden die de onderzoekers aanhalen, was de rookontwikkeling zo sterk dat het vinden van de brandhaard lastig was en ook de brandweermensen noodgedwongen op afstand hield. Daarnaast kon rook – en daarmee ook warmte – zich ophopen onder zonnepanelen waardoor dáár weer risico op brand ontstond. Sowieso kunnen zonnepanelen het blussen van de brand bemoeilijken. Als de panelen te dicht op elkaar worden gezet, kan het bluswater niet onder de panelen komen om brand in het dak of de zolderverdieping te voorkomen of te blussen.
Verrassend genoeg kunnen ook groene daken of planten langs de gevel risico’s met zich meebrengen. Als er brand uitbreekt, kan de vegetatie door de hitte uitdrogen en ook vlam vatten. Hierdoor kan het vuur zich snel langs de gevel of over het dak verspreiden.
Verduurzaming heeft veel voordelen, maar brengt dus ook risico’s met zich mee. Bewoners zouden volgens de onderzoekers moeten kiezen voor moeilijk brandbaar en weinig rookproducerende materialen. Bij het aanbrengen van groen of isolatie moet een compartimentering worden bedacht om doorslaan van een brand te voorkomen.
Deze informatie bewijst maar weer eens het nut van de verplichte rookmelder op elke verdieping van je huis.