Presentatie Historisch boek Zeeheldenkwartier
Op woensdag 26 november was het eindelijk zover. Het langverwachte boek over het Zeeheldenkwartier werd voor een volle zaal in de Heldenhoek gepresenteerd.
In een overvolle zaal werd het eerste exemplaar van het boek ‘Zeeheldenkwartier, Haagse wijk met vele gezichten’ overhandigd door de voorzitter van De Groene Eland, aan Mevrouw Priester en haar man als vertegenwoordigers van alle wijkbewoners van het Zeeheldenkwartier.
Mevrouw Priester en haar man zijn beide geboren en getogen in het Zeeheldenkwartier en hebben een tassenwinkel in de Zoutmanstraat die meer dan 100 jaar in het Zeeheldenkwartier gevestigd is. Later op de avond heeft Mevr. Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid en prominent buurtbewoner, het 101ste exemplaar in ontvangst genomen.
Vrijwilligerswerk!
Het boek dat De Groene Eland presenteerde, is het resultaat van 8 jaar hard werken door tientallen vrijwilligers. Het resultaat mag er dan ook zijn. Het meer dan 300 pagina tellende boek bevat vele originele foto’s die minutieus zijn bewerkt tot een drukbare versie. Met de vele unieke verhalen van en over historische buurtbewoners, de geschiedenis van vele beeldbepalende winkels en de algemene geschiedenis van het Zeeheldenkwartier is dit een werk van formaat geworden. Het werkt geen verbazing dat de buurtbewoners die bij de presentatie aanwezig waren allen zeer enthousiast geageerde. Al gauw stonden diverse groepjes gezamenlijk door de boeken te bladeren en allerlei verhalen kwamen los over zaken die zich in het Zeeheldenkwartier hebben afgespeeld.
De boeken vlogen over de tafel, waardoor sommige bezoekers de vrees hadden dat het dezelfde avond al uitverkocht zou zijn. Gelukkig voor alle buurtbewoners die niet aanwezig waren en nog geen eigen exemplaar hebben kunnen bemachtigen, kan tot de voorraad is uitverkocht, voor 15 Euro een boek gekocht worden bij De Groene Eland of bij Pardonverf in de Piet Heinstraat.
Het boek is leuk maar heel eerlijk gezegd mis ik toch wel heleboel families die er in verschillende periodes er ook echt toe deden. Natuurlijk is het lastig iedereen te benoemen. Maar familie Verseveldt die onderduikers hebben gehad in de Witte de Withstraat. Melkzaak van de familie Verbeek idem dito. Moord in de Da Costastraat jaren 70 vorige eeuw. Familie Nuijen slagerij Witte de Withstraat. Wat opvalt dat het veelal verhalen zijn van mensen waar de kinderen nu nog in de buurt wonen. Jammer dat de rest blijkbaar vergeten is.