In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)
Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.
Omdat de gasten bij al het heerlijks dat er te drinken viel ook wat wilden eten, begon ze kleine Georgische hapjes te serveren. Want bij wie of waar je ook op bezoek komt in Georgië, er staat altijd iets klaar om te eten en te drinken. Georgiërs zijn gastvrij en trots op hun keuken. Twee jaar geleden kreeg Izolda de vergunning om maaltijden te serveren en na een lichte verbouwing was Restaurant Suhumi geboren. Izolda deed er alles aan om reclame te maken voor haar restaurant. Op de voorloper van de Pure Markt verkocht ze Georgische specialiteiten en deelde flyers uit. Ook op partijen van de ambassade en het consulaat was ze een graag geziene bezoeker, en kookte ze met genoegen voor de daar aanwezige gasten.
Suhumi is het enige Georgische restaurant van Nederland
Veel van de gasten zijn Russen. Dat is omdat zij als buurland van oudsher vakantie vieren op de Georgische stranden aan de rand van de Zwarte Zee. En omdat zij de Georgische keuken weten te waarderen. Op de kaart staan uiteenlopende voorgerechten en natuurlijk ontbreekt de bekende borsjtsj niet. Een gekruide soep die is samengesteld uit rode biet, aardappel, witte kool en peen. De kaart is uitgebreid. Zoals ook gebruikelijk in bijvoorbeeld sommige Italiaanse restaurants kies je apart je bijgerecht bij de hoofdschotel. De Georgische keuken is rijk aan gerechten die zijn bereid van lams-, rund-, varkensvlees, kalkoen en kip en maakt veel gebruik van walnoten.
Chatsjapoeri??
Maar het bekendste gerecht is wel de chatsjapoeri: plat brood gevuld met kaas, waarvan ontelbare variëteiten bestaan die je in Georgië in vrijwel ieder restaurant kunt eten en die je ook in kraampjes op straat vindt. De chinkali is ook niet te versmaden. Dat is gekruid vlees in bouillon, dat wordt verpakt in dunne plakjes deeg en volgens mijn gesprekspartner Maria, geboren Georgische is er niets lekkerder dan de chinkali met twee handen op te pakken en het vlees met saus en al in je mond te laten lopen. Ook de wijnen zijn voortreffelijk. Georgië is het oudste wijnproducerende land ter wereld. Archeologen hebben ontdekt dat ze er al vierduizend jaar voor Christus mee zijn begonnen. In de loop der eeuwen zijn daar meer dan vijfhonderdveertig druivensoorten gecultiveerd.
En als je eens een keer helemaal geen zin hebt om uit huis te gaan en toch graag Georgisch wilt eten, dan maak je eenvoudigweg een keuze uit de gerechten op de website en bestel je je diner via thuisbezorgen.nl of bij deliveroo.nl.
Eet smakelijk!
Fotografie: Eva Rietbergen
Locatieinfo
https://www.zeeheldennieuws.nl/locatie/cafe-restaurant-suhumi/