Zeeheld Peter van Loon: Beeldende kunst voor binnen en buiten
Het opgeruimde atelier met muziekmachines en bewegende objecten van kunstenaar/technicus Peter van Loon staat sinds kort in de van Galenstraat. Veel spullen moesten weg van de oude stek in de Assendelftstraat, maar na vier maanden hard werken heeft hij nu een nieuwe werkruimte, vlak bij zijn huis.
Veel buurtbewoners kennen Peter van Loon al jaren van het ZeeheldenFestival. Dat hij als kleine jongen een voorliefde voor kunst en techniek had weten maar weinigen. School boeide hem niet erg. Werken als leerjongen bij een graveur en als 18-jarige lichtmachines installeren voor Livinus van de Bundt – schilder, etser en graficus en directeur van de Vrije Academie in Den Haag – des te meer. Op die manier kwam hij in veel musea, ontmoette hij bekende mensen van Pop Art, Optic Art en Kinetische Kunst en begon hij zichzelf te ontwikkelen. Eerst gaf hij vorm aan objecten van hout, karton en kunststof,, in een later stadium kwamen daar steen en beeldhouwen bij.
Kunst in de openbare ruimte
Naast docent Beeldende Vorming aan het Centrum voor Kunstzinnige Vorming in Voorschoten mocht hij vanaf 1975 voor opdrachten van de BKR werken. Deze kunstenaarsregeling stelde hem in staat om zestien jaar lang op diverse plaatsen in de stad bij scholen, clubhuizen en in openbare ruimtes muurschilderingen en objecten te maken. Deze varieerden van hout, keramiek, kunststof en baksteen tot brons. In het Haagse boek: ’Kunst in de wijken’, wordt ook werk van Peter van Loon vermeld. In de Tivolistraat, rondom Kinderboerderij Beestenspul, kozen buurtbewoners van ons eigen ZeeheldenKwartier zijn ontwerp: keramische zuilen staand en liggend, met een versierd hekwerk. Een van zijn grootste opdrachten tot nu toe. Hij heeft er twee jaar aan gewerkt.
Muziekmachines en Bewegende Objecten
Door de aankoop van een lasapparaat in 1985 ontwikkelde hij een nieuwe techniek. Het begon met ‘rupsen trekken’ en van (beton)ijzer van alles aan elkaar te buigen en te lassen. Leuke dingen, maar onverkoopbaar.
Door de objecten bewegend te maken en actie uit te lokken van toeschouwers (inspiratiebron was de beroemde kunstenaar Jean Tinguely) kwam er geordend geluid uit. Het idee voor de Muziekmachine was geboren, een bewegend en ruimtelijk object. Het gaf Peter steeds meer bekendheid bij een groter publiek. De objecten hebben sprekende titels als: ‘Ontmoet een verre vriend’, ‘De Jukebox’, ‘De Albatros’ en ‘Ontmoeting der Winden’. De laatste lascreatie was speciaal gemaakt voor een expositie op Texel en ging vergezeld van een mooi boek met fraai uitgelichte machines.
Hedendaagse Muziek
Een paar jaar geleden liep componiste Kate Moore tegen een Muziekmachine aan. Ze was helemaal in de wolken toen hij diverse machines aan haar kon laten horen. Nu heeft ze enkele van haar hedendaagse orkeststukken gekoppeld aan een drietal machines en begin december waren die bij het prestigieuze ‘Festival Dag in de Branding’ in het Korzo Theater te beluisteren.
Peter is inmiddels weer druk bezig met nieuwe muziekdoosjes. Voor het volgend jaar staat misschien het Holland Festival op de lijst… Dat zou wel heel leuk zijn.