31 dagen niets verspillen met de Instock Challenge
Vanaf 1 januari daagt Instock je uit om creatiever te koken
Een derde van alle voedselproductie wordt momenteel verspild. Bijna de helft van deze verspilling vindt plaats bij mensen thuis. Instock zet met hun restaurants voedselverspilling op de kaart. Maar net zo belangrijk vinden zij het om thuiskoks te motiveren hetzelfde te doen. Daarom organiseren zij vanaf 1 januari de Instock Challenge: iedereen worden uitgedaagd om 31 dagen creatiever aan de slag te gaan in de keuken en niets te verspillen. Instock helpt mensen daarbij met tips, leuke recepten en een portie extra motivatie.
Maar liefst 42% van alle voedselverspilling vindt plaats bij mensen thuis, dit komt neer op 47 kilo per persoon per jaar. Stel nou dat alle Nederlanders besluiten om een maand lang thuis geen eten meer te verspillen… Dan zou zo’n 67 miljoen kilo eten van de afvalbak worden gered! Indirect zorgt dat ook voor minder verspilling van alle energie, water, CO2 uitstoot en landgebruik voor het produceren van dit voedsel. Bovendien zou het Nederlanders een totale kostenbesparing van 213 miljoen euro opleveren. Kortom, genoeg redenen om in 2017 minder te gaan verspillen.
Gelukkig bleken Nederlanders in een recent onderzoek van Natuur en Milieu dit ook als goed voornemen te zien voor het nieuwe jaar. Daarom begint Instock op 1 januari met de Instock Challenge: 31 dagen geen eten verspillen. Via de social media kanalen, website en nieuwsbrief van Instock kun je op de hoogte blijven van alle tips, recepten en weetjes om creatiever te koken en minder te verspillen. Ook kun je je eigen ervaringen delen via #instockchallenge. Uiteindelijk moeten mensen het thuis zelf doen, maar Instock helpt ze in de goede richting.
Over Instock
Instock is een sociale onderneming die juni 2014 werd gestart door vier werknemers van Albert Heijn. Zij werden geconfronteerd met voedselverspilling en zagen een kans om dit te veranderen. Als winnaar van Het Beste Idee van Young Ahold hebben ze met support van Albert Heijn Instock opgericht. Dit jaar openden ze na Amsterdam ook in Den Haag en Utrecht een restaurant. In hun restaurants komen de twee doelstellingen van Instock samen: het reduceren van voedselverspilling en mensen bewuster maken van het probleem. In de afgelopen 2,5 jaar hebben ze meer dan 220.000 kilo eten van de afvalbak gered. Bovendien brachten ze dit jaar het kookboek Instock Cooking uit, waarmee men thuis voedselverspilling kan tegengaan met behulp van verschillende conserveertechnieken en lanceerden ze Pieper Bier, gemaakt van geredde aardappels. De ambitie van Instock is om in 2017 reststromen waar zij mee koken ook beschikbaar te maken voor overige horecabedrijven.
Instock Challenge is te volgen op:
Inschrijven mailinglist voor 4x wekelijkse tips&tricks: www.instock.nl