Het Zeeheldenfestival langs de meetlat
De voorbereidingen voor het jaarlijkse zeeheldenfestival, dat in 2015 naar alle waarschijnlijkheid het thema ‘duurzaamheid’ meekrijgt, zijn al in volle gang. In een korte ronde langs enkele ‘organisatoren van het eerste uur’ leverde een duidelijk en kleurrijk beeld op van waar het Zeeheldenfestival eigenlijk om draait.
In de kern is het Zeeheldenfestival nog steeds zoals het 35 jaar geleden begonnen is : Een buurtfeest met een maat, die past bij de maat van het Prins Hendrikplein. Toen de Groene Eland 10 jaar bestond, was dat een mooie aanleiding voor een feestje in de Piet Heinstraat. Een bandje op een kar maakte er een onvergetelijke avond van. Dat moest herhaald worden ! Zo gezegd, zo gedaan. Het werd een jaarlijks terugkerend straatfeestje, dat veel belangstelling trok. Voor de wijk en gemeente aanleiding om er wat moois van te maken. Het zeeheldenkwartier kon in de jaren ’80 wel wat cohesie gebruiken. Het straatfeest werd verplaatst naar het Prins Hendrikplein, het kreeg een echte naam ‘Zeeheldenfestival’ en het werd gezien als een mooie manier om ook de bewoners van allochtone afkomst meer bij het buurtleven te betrekken. Gedurende 4 zaterdagen op een rij konden Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse bandjes de buurt opvrolijken.
De nagestreefde integratiepogingen bleken niet succesvol en het veelvuldig op- en afbouwen van podia 4 weken lang bleek toch wat te heftig voor de vrijwilligers. Besloten werd om er een aaneengesloten zomerfeest van te maken met voor elk wat wils. De woensdag voor de kinderen en de zaterdag als hoogtepunt. Later kwam daar op verzoek van de ouderen het klassiek op de zondagochtend bij. De kerngroep, die al jaren de kar trekt van een organisatie die inmiddels uit een kleine 200 vrijwilligers bestaat , blijft vasthouden aan de traditionele mix van verschillende muzikale en culturele activiteiten. In middels is het zeeheldenfestival uitgegroeid tot ‘Het leukste wijkfeest in Den Haag’ en is niet meer weg te denken als vast jaarlijks evenement. De programmering past zich wel wat aan aan de tijdgeest. Het aanbod van cultuur en amateuristische kunstbeoefening neemt wat af, ruimte voor nieuwe bandjes uit de wijk of Den Haag blijft en Toppers liever niet vanwege de (te) grote overlast van buitenaf.
Ook de organisatie is meegegroeid met de tijd. Was geld in de beginjaren geen probleem. Nu moet bijna 50% van het budget uit horeca inkomsten komen en gaat er meer energie zitten in het verkrijgen van de benodigde subsidies. De zich terugtrekkende politie maakt het inhuren van beveiliging noodzakelijk en vergunningen bepalen, dat de boeken er netjes uit moeten zien en evaluaties verplicht zijn.
Ik vroeg aan Peter van Loon, vanaf het eerste uur betrokken bij het festival, wat het Zeeheldenfestival zo uniek maakt? Voor hem en vele met hem zit dat gewoon in de spirit van de mensen, die dit feest elk jaar weer met plezier organiseren en erop kunnen vertrouwen, dat vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten om ‘hun’ feestje tot een jaarlijks succes te maken.
Door Gijs van Ginneken
Foto: Shirien Joemmanbaks