Zicht op Recht: Kan ik na de scheiding verhuizen met de kinderen?
Na een scheiding is het uitgangspunt dat ouders samen het gezag blijven uitoefenen over hun kinderen. Ouders kunnen dus onderling en zonder dat de rechter eraan te pas komt, bepalen bij wie de kinderen gaan wonen. Maar wanneer een van de ouders met de kinderen wil verhuizen en de andere ouder daar niet mee eens is dan moet je de rechter toestemming vragen om te mogen verhuizen.
Waar kijkt de rechter naar?
De rechter zal een beslissing nemen die het meest in het belang van de kinderen is. Het belang van de kinderen wordt in dit soort zaken ingevuld als het hebben van contact met beide ouders en het blijven in een vertrouwde omgeving. De hoogste rechter in Nederland heeft geoordeeld dat alle relevante omstandigheden een rol spelen bij een beslissing of al dan niet verhuisd mag worden. Denk voordat je gaat verhuizen dan ook na over de volgende omstandigheden:
- Is er een noodzaak om te verhuizen? Heb je bijvoorbeeld een nieuwe baan? Heb je nagedacht over de alternatieven?
- Wat is je belang bij de verhuizing?
- Wat is het belang van de kinderen? Wat verandert er voor de kinderen en is dat in hun belang?
- Wat is het belang van achterblijvende ouder? Kan de omgangsregeling nog nagekomen worden?
- Heb je de verhuizing zorgvuldig voorbereid?
- Heb je alternatieven voorgesteld voor de verminderde mogelijkheden tot omgang?
- Is er nog wel voldoende overleg mogelijk tussen de ouders?
- Is de omgangsregeling financieel haalbaar? Kan de omgangsregeling nagekomen worden? Ieder weekend papa opzoeken in Engeland is niet voor iedereen weggelegd.
Verhuizen zonder toestemming
Verhuizen zonder toestemming van de andere ouder is vanwege de mogelijke gevolgen niet aan te raden. Als je zonder toestemming naar het buitenland verhuisd is al snel sprake van ontvoering. Maar ook binnen Nederland verhuizen zonder toestemming van de andere ouder kan vervelende gevolgen hebben. De rechter kan dan oordelen dat de kinderen voortaan bij de andere ouder hoofdverblijfplaats zullen hebben. Ook kan de rechter oordelen dat je terug moet verhuizen.
Geen toestemming vereist
Het is mogelijk dat slechts één ouder gezag heeft over de kinderen. De andere ouder heeft dan geen gezag. In dat geval mag de ouder die in zijn eentje gezag heeft beslissen over de woonplaats van de kinderen. Deze vrijheid wordt begrensd door de belangen van de kinderen. Een van die belangen is de instandhouding van de band tussen de andere ouder en de kinderen. Het advies is dan ook om in overleg met de andere ouder een omgangsregeling te maken waarbij de gevolgen van de verhuizing gecompenseerd worden. Zie punt 8. De ouder die geen gezag heeft kan de rechter altijd vragen om de verhuizing te verbieden.
Mediation
Als je gaat scheiden dan doe je er goed aan om in het ouderschapsplan een mediationbepaling op te nemen waarin bepaald wordt dat geschillen die de zorg- en contactregeling betreffen eerst worden besproken onder leiding van een mediator. Ouders hoeven dan niet direct naar de rechter te gaan om ruzie te gaan maken en zij worden als het ware gedwongen het probleem eerst te bespreken en samen naar een oplossing te zoeken.
Gloria Gomes, Meijer Advocaten
Meijer Advocaten en Belastingadviseurs