Terrassen. Wie bepaalt waar ze komen?
Om een lekker terrasje te pakken, hoeft de echte Zeeheld al lang de wijk niet meer uit. Het Anna Paulownaplein, de Prins Hendrikstraat, de Veenkade…voor een ochtendkoffie of een avondje uit heeft onze wijk inmiddels veel te bieden. Maar hoe zit het eigenlijk met die terrassen? Wat mag er wel? En wat niet?
Wie regelmatig over het Anna Paulownaplein komt, kan het niet ontgaan zijn. De horecatenten schoten hier de laatste tijd letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Op mooie dagen zitten de terrassen op het plein bomvol. De ondernemers aan het plein hebben die terrassen niet zomaar mogen inrichten. Als horeca-ondernemer mag je maar weinig zonder vergunning. Wil je wat stoelen en tafels op de stoep voor je gevel zetten? Dat mag. Als de stoep breed genoeg is en er minstens 1 meter 50 overblijft voor voetgangers, mag je een terras van maximaal de helft van de breedte van de stoep inrichten direct voor je gevel. Je hebt dan alleen een ‘meldingsplicht’. Wil je meer? Dan is er een vergunning nodig.
Willekeur
Of er een terras mag komen op bijvoorbeeld een plein tegenover de horecagelegenheid, of op een parkeerplaats voor de deur, is niet makkelijk te voorspellen. Op de vraag wanneer dat wel of niet mag, geeft de gemeente Den Haag geen eenduidig antwoord. Bij zo’n vergunningsaanvraag spelen veel factoren een rol. Hoe is het met de verkeersveiligheid? Hoe zit het met omwonenden? Met parkeerdruk? Een rondje door de wijk leert dat het beleid per straat lijkt te verschillen. Zo zijn terrassen op parkeerplekken in de Prins Hendrikstraat eerder regel dan uitzondering. Terwijl in de Piet Heinstraat diverse ondernemers bot vingen bij het aanvragen van zo’n terras. Willekeur regeert? Het is moeilijk er een antwoord op te krijgen.
Schaduwkant
Dat een horecaondernemer graag een terras voor de deur heeft, mag duidelijk zijn. Maar hoe is dat voor de bewoners van de wijk? De terrassen in het Zeeheldenkwartier moeten om 23.00 dicht, maar niet iedereen is blij met zo’n hele dag gezelligheid voor de deur. Daarnaast leggen de terrassen beslag op de openbare ruimte. Zo zijn er op het Prins Hendrikplein sinds kort twee terrassen ingericht. Nieuwkomer de Pastakantine kreeg toestemming voor een flink terras op het plein. Ludo Geukers, voorzitter van de Groene Eland: ”Wij kijken hier zeer kritisch naar. Nu zijn het nog twee terrassen, maar wat als zich straks een derde of zelfs vierde ondernemer meldt? Kun je dan alleen nog op het plein verblijven als je bereid bent te betalen voor een drankje? Het plein is ook een plek voor festivals, markten, voor kleuters die leren fietsen of kinderen die verstoppertje spelen. Die functies zijn belangrijk en moeten meegewogen worden bij het afgeven van een terrasvergunning.”
Aangevraagde vergunningen worden door de gemeente gepubliceerd op www.denhaag.nl/gemeenteberichten. Op deze pagina vindt u ook informatie over waar u de aanvraag kunt inzien en hoe u kunt reageren.
De gemeenteberichten voor het Zeeheldenkwartier worden ook in onze nieuwsgroep gepubliceerd.
Hiervoor kunt u zich aanmelden en krijgt u automatisch bericht van nieuwe vergunningsaanvragen binnen onze wijk.