In de Kombuis: Petit Restaurant Liber
De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit een van de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven wij de passie van de koks. Beide jongedames koken en bedienen. En dat doen ze goed. Als ik me meld voor het interview wordt er een klein schaaltje met lekkernijen voor me neergezet. Wat gedroogde worst, stukjes kaas en zelfgepickelde schilletjes van de watermeloen. Verrukkelijk.
Petit Restaurant Liber is een succes. Niet in de eerste plaats omdat Liber het Latijns is voor vrij, maar eerder omdat de twee dames doorzetters zijn. Beiden afkomstig uit Haarlem, beiden gestudeerd in Amsterdam, de een op de UvA en de ander op de academie, beiden tijdens hun studie volleerd in de horeca, en beiden elkaar voortdurend misgelopen totdat Nora, die in die periode een cateringbedrijf bestierde, bij de zus van vroeg of die een betrouwbare hulp kok wist, de zus Janneke aanbeval, en op dat moment was het alleen nog maar een kwestie van tijd.
Dromen
Beiden hadden dezelfde droom: een eigen restaurant waar ze naar hartenlust konden koken en experimenteren met streekproducten en waar ze contact konden hebben met de mensen waarvoor ze kookten, kortom het geheel omzetten naar eigen ideeën en wensen. Als werktitel kozen zij Pétillant, vertaald vanuit het Frans, bruisend. Om na deze eerste ontmoeting ervoor te zorgen dat het niet slechts bij bruisende ideeën blijft spreken ze elkaar vanaf dat moment twee maal in de week en leggen wederzijdse wensen vast in de pc.
Residentie én de Hipste Wijk in Den Haag
Een ding is duidelijk, de vestigingsplaats moet de residentie worden en zo mogelijk in de hipste wijk van Den Haag. Zoals iedere Hagenaar en Hagenees weet is dat het Zeehelden Kwartier, en op het moment dat zij de locatie hebben gevonden wordt er hard gewerkt. Ze hadden verwacht dat de opening net voor de drukke feestdagen voor het eind van 2014 zijn beslag zou hebben, maar zoals gebruikelijk bij deze ingewikkelde operaties lukt dat niet, zodat de opening plaatsvond op 17 januari 2015. Achteraf zijn de dames daar niet ongelukkig mee want het heeft ze de gelegenheid gegeven rustig op stoom te komen. Nu, negen maanden later zijn ze blij met het resultaat en kunnen met een gerust hart de komende herfststormen tegemoet. Het terras is een uitnodiging om er gezellig bij te komen zitten en die sfeer willen ze ook in het restaurant. Die ruimte gaan ze in een rustig tempo aanpassen.
Ieder uur in Liber is cocktailuur
Er staan er een aantal op de kaart waarvan de meest opmerkelijke de ‘Poet Muse’ met een basis van anisette, een bittertje van Tonic en de frisheid van de appelsap/limoensap van Juicy Juce. Behalve dat er in een kastje aan de wand bij de zelfgemaakte producten een fles magnolia-olie en andere excotische siropen en vind je op de kaart seizoen gerechten waar zowel vlees-, visliefhebbers als vegetariërs hun keuze uit kunnen maken. De middag dat ik er ben is het druk op het terras zodat ons gesprek langer duurt dan voorzien. Want ze zijn maar met zijn tweeën en gasten moet je op hun wenken bedienen. Dat doen de dames allercharmants. Alleen daardoor is Liber al een aanrader.
Tekst: Wybe van de Kuinder/ Fotografie: Lucy Coenen-Schellart