In de Kombuis: restaurant Curry & Cocos
De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit een van de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven wij de passie van de koks.
We verorberen op het terras van Curry & Cocos een eenvoudige lunch. Crackers met kaas en kalkoenborst en een heerlijke kop thee. Op 1 september 2012 vestigden we ons ongeveer gelijktijdig in het ZeeheldenKwartier, Jaap en Tak, Curry & Cocos en ik. Voor mij kwam dat goed uit want ik ben dol op Thais eten en zij wisten en weten hoe het te bereiden. Ik heb er dan ook vaak gegeten. Alleen of met vrienden, dat maakt niet uit want Jaap is zo iemand waarbij het lijkt of je hem zijn hele leven al hebt gekend. Jaap en Tak zijn gastvrije mensen en het personeel, de twee koks en de bediening, heeft dezelfde uitstraling. TK, die in de bediening werkt, heeft het gastheerschap van nature in zijn vingers.
Jaap, afgestudeerd museoloog, ontmoette Tak in Rakang Thai, het toenmalige restaurant van haar broer op de Beeklaan. Toen die in 1994 terug ging naar Thailand hebben zij het van hem overgenomen. In die tijd was dat het tweede Thaise restaurant in Den Haag. Nu zijn het er zevenentwintig.
In 2000 werd hun zoon Jasper geboren en werd het bedrijf verkocht. Want gezamenlijk full time een restaurant runnen en een gezin opbouwen is een lastige combinatie. Ze kochten een winkelpandje en Tak gaf workshops koken en kooklessen.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2007 kwam er een nieuw restaurant, deze keer afhaalrestaurant Pink Elephant op het Thomsonplein, dat inmiddels van naam, nu Siam Take Away, en van eigenaar is gewisseld.
Jaap vindt het ZeeheldenKwartier een prettige wijk. Er gebeurt veel. In het begin waren het voornamelijk buurtbewoners die bij Curry & Cocos kwamen eten. Al snel kwamen de bezoekers uit heel Den Haag en nu zelfs uit de hele wereld. Als je er voor zorgt dat je constante kwaliteit blijft leveren komen de bezoekers van heinde en verre om bij je te eten, geeft Jaap als verklaring.
De keuken van Curry & Cocos is klassiek Thais. Op de kaart staan authentieke curry’s, de onvolprezen Thom Ka Kai – die je mij behalve dat je mij er ‘s-nachts voor wakker kunt maken, iedere dag kunt voorzetten – maar ook dagelijks verse gerechten van buiten de kaart. Dat alles voor zeer redelijke prijzen. Zo’n dertig jaar geleden was het nog lastig om de verse ingrediënten te bemachtigen die hier op tafel komen maar tegenwoordig is vrijwel alles te koop in de Chinese wijk.
Twee dagen na ons gesprek eet ik bij Curry & Cocos een Pad Thai, een Thais noedelgerecht. Een gerecht dat zo ongeveer alle back packers die de wijk Kao San in Bangkok bevolken daar dagelijks eten. Hij smaakt me beter dan hij me ooit in Bangkok heeft gesmaakt en combineert uitstekend met de thee die ik erbij drink.
Jaap heeft diverse theesoorten (ook een voortreffelijke jasmijnthee) van een leverancier uit een gebergte ten noorden van Chang Rai die een aanzienlijke uitbreiding van smaakcombinaties biedt ten aanzien van de eeuwige jasmijnthee waar menig Chinees en Thais restaurant patent op lijkt te hebben. De thee komt uit hetzelfde gebergte waar Jaap en Tak zich over lange tijd bezig gaan houden met het kweken van pepers. Dat gaat nog zeker vijftien jaar duren maar de eerste plantjes worden deze herfst al uitgezet.
Tot die tijd kunnen we (bijna) dagelijks met volle teugen genieten van de Thaise keuken bij Curry & Cocos.
Locatie Informatie